...

Web graficki dizajn Web digitalni marketing Srbija

Loading Image
 

Boja godine 2024

Pantone boja godine 2024

Pantona boja godine odabrana je svake godine kako bi odražavala trenutni duh i stanje u svetu, a posebno u područjima poput mode, dizajna, umetnosti, marketinga i industrije. Ova praksa započela je s Pantone institutom, autoritetom za boje, koji je prepoznao da boje imaju dublje značenje i emocionalni uticaj na ljude. Odabirom Pantone boje godine, stvara se svojevrsna simbolika koja odražava društvene, kulturne i ekonomske trendove kao i globalne događaje.

Evo nekoliko razloga zašto postoji Pantone boja godine:

 • Inspiracija za industriju: Pantone boja godine služi kao izvor inspiracije za dizajnere u različitim industrijama, uključujući modu, enterijere, grafički dizajn, ambalažu i još mnogo toga. Boja godine može postati smernica za nove kolekcije, proizvode i marketinške kampanje.
 • Označavanje trenutnih trendova: Odabir boje godine odražava trenutne kulturne, društvene i ekonomske trendove. Boja može reflektirati raspoloženje, ambijent ili osjećaje koji dominiraju u određenoj godini.
 • Unapređenje brendova: Brendovi često koriste Pantone boju godine kako bi oživeli svoje proizvode, brendiranje i marketinške kampanje. Korišćenje aktualne boje može pomoći brendovima da ostanu relevantni i povežu se sa potrošačima.
 • Davanje smera dizajnerima: Boja godine služi kao smernica za dizajnere i kreativce, pružajući im okvir za stvaranje estetskih i inovativnih rešenja.
 • Promicanje svesti o bojama: Pantone boja godine podstiče razgovor o bojama i njihovom uticaju na ljudsku psihu. To može podstaknuti svijest o moćima boja u umjetnosti, dizajnu i svakodnevnom životu.
 • Globalna prepoznatljivost: Pantone boja godine postala je prepoznatljiva širom sveta, čime se stvara zajednički jezik za umetnike, dizajnere i industrije. To omogućuje bolje razumijevanje i komunikaciju između različitih sektora.

Pantone boja godine služi kao estetski pokazatelj vremena i odražava široki spektar uticaja na dizajn i kreativnu industriju. Pantonom boje za 2024 godinu proglašena je boja Peach Fuzz, a na srpskom puder roza ili ako bismo direktno preveli Breskva Puder.

Peach Fuzz

“Peach fuzz” boja, ili breskvasta boja, obično se opisuje kao nijansa koja podseća na nežnu i toplu narančasto-ružičastu boju, sličnu boji koja se može videti na koži breskve. Ova nijansa često ima toplu i mekanu vibraciju koja asocira na svežinu i prirodnost.

Zavisno o kontekstu, “peach fuzz” boja može se koristiti u različitim područjima, uključujući modu, dizajn interijera, grafički dizajn, šminku i druge estetske domene. Evo nekoliko primjera gdje se “peach fuzz” boja može koristiti:

 • Moda: Breskvasta boja često se koristi u modnom svijetu za odjeću, obuću i modne dodatke. Nježna toplina ove boje čini je popularnom za proletne i letne kolekcije.
 • Dizajn interijera: “Peach fuzz” može dodati osjećaj topline i udobnosti u prostoru. Koristi se za namještaj, zidne boje ili dekorativne elemente kako bi se postigao uglađen izgled.
 • Grafički dizajn: Dizajneri često koriste “peach fuzz” u svojim radovima kako bi postigli mekan, suptilan i privlačan izgled. Ova nijansa može biti učinkovita u kreiranju prijatnih vizualnih kompozicija.
 • Šminka: Breskvasta boja često se koristi u kozmetičkim proizvodima. Na primer, ruževi, rumenila ili senke u “peach fuzz” nijansi mogu pridoneti svežem i prirodnom izgledu.
 • Dekoracija događaja: “Peach fuzz” može biti popularan izbor za dekoraciju na različitim događajima, poput venčanja ili proslava, zbog svoje tople i romantične prirode.

Boje u grafičkom dizajnu

Boje igraju ključnu ulogu u grafičkom dizajnu jer imaju snažan emocionalni i komunikativni uticaj. Pravilno odabrane boje mogu poboljšati estetiku, jasnoću i učinkovitost dizajna. Evo nekoliko ključnih elemenata o bojama u grafičkom dizajnu:

 • Emocionalni uticaj: Različite boje izazivaju različite emocionalne reakcije. Na primjer, crvena može simbolizovati strast i energiju, plava može predstavljati poverenje i mir, dok zelena može asocirati na prirodu i svežinu. Važno je razumjeti kako će ciljana publika reagovati na određene boje.
 • Harmonija boja: Dobar dizajn često uključuje harmoničnu paletu boja. Postoje različite šeme boja poput monokromatskih (jedna boja u različitim nijansama), komplementarnih (boje koje se nalaze nasuprot jedna drugoj na paleti boja), analogno (boje poređane jedna do druge na paleti boja) itd. Harmonična paleta pridonosi estetici i ravnoteži.
 • Kontrast: Korišćenje kontrasta između boja može pomoći istaknuti određene elemente u dizajnu. Na primjer, kontrast između svetle boje i tamne pozadine može privući pažnju na ključne informacije.
 • Čitljivost: Boje takođe igraju važnu ulogu u čitljivosti teksta. Bitno je osigurati dobar kontrast između teksta i pozadine kako bi se informacije lako mogle pročitati.
 • Brendiranje: Boje mogu biti ključni deo identiteta brenda. Mnogi brendovi imaju prepoznatljive boje koje se koriste u svim marketinškim materijalima kako bi se stvorila konzistentnost i prepoznatljivost.
 • Trendovi: Grafički dizajn često sledi trendove u bojama. Boje koje su popularne u određenom trenutku mogu odražavati društvene, kulturne ili tehnološke promene.

Svaki dizajner ima svoj pristup korišćenju boja, ali osnovno razumijevanje njihovog uticaja i pažljiv odabir paleta ključni su za stvaranje uspešnih i učinkovitih grafičkih rešenja.